Biografie

Stan Mooij

Stan Mooij werd geboren in Eindhoven in 1947 en schrijft gedichten vanaf 2003. Hij heeft in verzamelbundels van Kontrast en Concept gepubliceerd.

In zijn eerste bundel Doorlopend Stilstaan (uitgeverij Kontrast) staat de dichter Stan Mooij stil bij zaken waarvan hij afstand neemt en doet. Het afscheid maakt hem weemoedig ook al komen er nieuwe ervaringen voor in de plaats. Het gedicht is voor hem een middel om de tijd, die door zijn vingers glipt, nog enigszins vast tehouden. Het gedicht als geschreven foto. Het gaat in zijn werk om het bewaren van een dierbare ervaring, die soms duidelijk zichtbaar is, of zich kan uiten in iets onopvallends. Het aangrijpende van al deze vormen van afscheid nemen en afstand doen wil hij zichtbaar maken in een toegankelijke dichtstijl.

Zijn tweede dichtbundel Sluitertijd kent dezelfde benadering, waarbij de gedichten zich kenmerken door scherpe observaties, creatieve beelden en treffende, bijna filmische waarnemingen. Daarbij legt Stan Mooij verrassende verbanden en associaties zonder dat zijn gedichten te abstract worden.

- 2005: 4e prijs Gelders schrijvers collectief;
- 2008: winnaar Literatuur-stimuleringsprijs Eindhoven;
- 2008: winnaar Gelderse schrijverskring;
- 2009: 3e prijs Literatuur-stimuleringsprijs Eindhoven;
- 2011: Poëzieprijs Pinc Ribbon;
- 2011: 1e prijs Dommeldal bibliotheken;
- 2014: winnaar Holland Park Press;
- 2016: 1e prijs Dommeldal Bibliotheken;
- 2017: 3e prijs Raadselige Roos;
- 2020: 2e prijs Ellie Blom Poëziewedstrijd
- 2022: 1e Prijs Elly Blom Poëziewedstrijd;
- 2022: 1e Prijs bibliotheek Dommeldal

Voor de winnende gedichten zie de kolom Gedichten

dichter Stan Mooij